Wijn zoeker

Zoek


Spätburgunder trocken, Gärkammer VDP.GG

2019

Adeneuer


De Walporzheimer Gärkammer is een wijngaard van superlatieven, en dat ondanks het feit dat het Duitslands kleinste Einzellage is (amper 0,68 ha). Deze topwijngaard is volledig in bezit van Adeneuer en geen moeite is hen teveel om hier één van Duitslands mooiste Pinot Noirwijnen te maken. De Gärkammer is een indrukwekkende wijngaard vol piepkleine, hallucinant steile terrassen die pal op het zuiden zijn gericht. "Misschien wel de warmste wijngaard aan de Ahr," laat Marc Adeneuer weten. De stokken zijn er gemiddeld 60 tot 90 jaar oud, en hier werken vraagt een enorme opoffering.

Deze Gärkammer Grosses Gewächs is een pronkstuk onder de Duitse Pinot Noirs en kan moeiteloos mee met de wereldwijde top. De stokken die worden gebruikt voor deze wijn zijn 80 jaar oud, en afkomstig van het "filet"stuk uit de Gärkammer. De gebruikte stokken zijn nog op de originele onderstam en van een Pinot Noir selectie die na onderzoek in Geisemheim het nauwste verwant is met de oer Pinot Noir. Compacte trossen met zeer kleine bessen zijn kenmerkend.

In dit perceel oogsten is geen sinecure, en dat voor een belachelijk rendement van nog geen 20 hl/ha. Ook in de kelder krijgt deze wijn de grootste zorg. Adeneuer koopt eiken vaten bij top tonnelier Tarensaud van hout dat minimaal 5 jaar in de lucht is gedroogd geweest. Dat geeft een bijzonder fijne houttoon mee dat de wijn op geen enkel moment domineert. Het degusteren van deze Grosses Gewächs is een absolute belevenis en is een vituoze expressie van finesse. Deze 2019 hoort bijhet beste dat we ooit van Adeneuer in het glas kregen. Waarlijk grote wijn!

Jaarlijkse productie : slechts 900 flessen!

Hochwasserwein: deze wijn werd gered uit de overstromingsramp in de Ahr in de nacht van 14 op 15 juli 2021. Dat het überhaupt nog mogelijk was om Ahrwijn te kunnen verkrijgen na de ramp in juli, is een klein mirakel. Dat de etiketten beschadigd zijn nemen we er met plezier bij!


Druif : Pinot Noir / Spätburgunder
land : Duitsland
regio : Ahr
Appellatie : Ahr
Bodem : Leisteen
  
Lagering : Barriques
Stijl : Kracht en finesse, complex
Serveren : In een breed glas op 17°
Gastronomie : Fijn gevogelte, pluimwild, paddestoelen, genietwijn op zich
Bewaring : 10 jaar vanaf oogst
Alcohol % : 13,5%
Inhoud : 0,75 l
Prijs : € 65,00

Meer over deze wijnbouwer