Wijn zoeker

Zoek


Forteto della Luja

Er zijn zo van die magische plekken… Piëmonte is sowieso rijkelijk bedeeld met postkaartlandschappen, maar een bezoek aan Loazzolo slaat werkelijk alles. In het hartje van de Langhe, bovenaan een heuveltop lijkt het wel of de aarde de hemel raakt. Daar speelt niet alleen de ligging een rol in, maar ook de rust en het prachtige landschap. Alles straalt hier authenticiteit uit: de mensen, de kelders (in een eeuwenoud gebouw waar elk hoekje wordt benut) en de manier van wijnmaken. Door de unieke ligging is er ook een bijzondere flora. Jaren geleden kreeg dit domein ook een predikaat van WWF, voor hun inzet voor de natuur. Een bekroning na een jarenlange inzet om de omgeving rondom hen onaangeroerd te laten. Tussen de wijngaarden groeit een zeldzame zwarte orchidee. Authentiek werken gaat hier ver, zelfs in de wijngaard wordt het paard ingezet. Biologisch werken is hier geen commerciële overweging, maar een oprechte levensstijl.

Biologisch werken mag dan een evidentie zijn voor Forteto della Luja, dat is echter geen sinecure in het warme en vochtige Piëmonte. De wijn waarmee ze bekend zijn is hun werkelijk fabuleuze zoete Muscaatwijn, zowel als Moscato d'Asti als Passito (wijn van gedroogde druiven). Maar ook hun rode “Le Grive”, een heel expressieve Barbera waar een tikkeltje Pinot Noir extra verfijning geeft, is de moeite. 

Hun wijngaarden liggen op ca. 500m hoogte, en behoren daarmee bij de hoogste uit de regio. Dat heeft als voordeel dat hun Moscato d'Asti opvallend fris is. Ook in de MonRoss Barbera proef je de invloed van de hoogte: een lichtvoetige, elegante en frisse rode wijn met heel wat lente- en zomerallures.

Ontdek onze wijnen