Wijn zoeker

Zoek


Nieuw in ons gamma vanaf einde april: Birgit Braunstein

maandag 7 april 2014

De zoektocht naar een nieuw domein is er meestal één van toevalligheden. Wil je iets, dan vind je het niet, maar ben je niet specifiek op zoek, dan kom je de grootste verrassingen tegen. Het was in die zin dat we tijdens ProWein 2014 in het Oostenrijks paviljoen verzeild raakten. Of we de wijnen van Birgit Braunstein eens zouden proeven? We kenden het domein nog van vroeger, en vonden de wijnen altijd al mooi. Maar groot was de verrassing toen we schitterende, fijnzinnige en sappige wijnen proefden. Of nu in wit, of rood. En Birgit bleef haar bescheiden zelve en vertelde vol trots over haar regio, over haar eeuwenoud familiedomein en over haar grootste terroirschat: de Leithaberg. Herproeven thuis bevestigde onze ervaring op ProWein: dit is beregoed! En bovenal: een breed en veelzijdig gamma, zowel in wit als rood.


Birgit Braunstein was nochtans niet voorbestemd om het domein verder te zetten, haar studies in de economische wereld gaven een andere richting aan. Maar na een eerste werkervaring als ondernemingsraadgeefster trok ze in 1995 terug naar Purbach en begon aan een indrukwekkende carrière. Met veel gevoel voor detail, en nauw werkend met de natuur bereikte ze in 2005 een eerste hoogtepunt als Oostenrijks wijnbouwster van het jaar. Nadien wint ze de ene ereplaats na de andere in o.a. Fallstaff.


Haar Heimat is de Leithaberg, die zich ten westen van de Neusiedlersee bevindt, helemaal in het Oosten van Oostenrijk. Hongarije is niet ver, en de lange, warme zomers maken het hier ideaal voor zowel rijker wit als rood. De Leithaberg is een klein bergmassief, bestaande uit mosselkalk, gneiss en leisteen, overdekt met mergel. Wijnen van deze berg zijn steeds een combinatie van kracht en mineraliteit. Ook de steeds heersende wind speelt een grote rol in het rijpingsproces van de druiven. Birgit weet met haar Fingerspitzengefühl een grote elegantie in haar wijnen te brengen. Haar keuze om sinds enkele jaren biodynamisch te werken heeft geleid tot een grotere diepte en vooral nog fijnere structuur. Helemaal paf stonden we van haar Blaufränkisch Amphora. Een der mooiste (en duurste) wijnen van deze druif ooit geproefd.


Het domein ademt traditie uit, in dit 22ha grote domein wordt al meer dan 400 jaar wijn door haar familie gemaakt, en als het aan Birgit ligt mag dit zo nog een tijdje verder gaan. Immer ein Ziel im Blick, is één van haar leuzes.


Vanaf einde april 2014 zijn haar wijnen beschikbaar. De wijnen zullen tijdens de degustatie in Linden worden voorgesteld (9-10-11 mei):

Blaufränkisch Rosé 2013

Welschriesling 2013

Pinot Blanc 2013

Chardonnay Felsenstein 2013

Chardonnay Leithaberg 2013

Pinot vom Berg 2010

Blaufränkisch Heide 2012

Blaufränkisch Leithaberg 2011

WildWux Cuvée Rot 2011Nieuwsoverzicht