Wijn zoeker

Zoek


Riesling Preis 2011: Alexander Laible in top 3

dinsdag 9 augustus 2011

In een grote degustatie, georganiseerd door het vaktijdschrift Weinwelt, waar maar liefst 1100 Rieslings werden geproefd, werden 3 wijnen tot "Riesling van het jaar 2011" bekroond. Daaronder de Riesling*** alte Reben 2010 van Alexander Laible.

Alexander blijft een fenomeen. Vanuit het niets in 2007 met een eigen domeinen starten. Geen klanten, geen opgebouwde reputatie, enkel een pak lef en talent. Wie hem kent weet dat hij maniakaal is, gefocust, maar ook een gezonde onzekerheid waardoor hij steeds alles wat hij doet in vraag stelt. KEer op keer staan wijzelf ook paf van wat hij maakt.

Met 2010, wat op papier een moeilijke jaargang is, heeft Alexander alle registers opengetrokken. Extreem lage rendementen en vooral de durf om te wachten met oogsten. In de Duitse pers wordt zijn 2010 collectie als "zeer volwassen" omschreven. De grote gidsen zoals Gault-Millau komen pas einde november uit, maar intussen is de degustatie van Weinwelt niet te onderschatten: het betreft hier geen kleine degustatie waar de grote domeinen geen flessen voor inzenden. Neen, 1100 Rieslings, en van vele topdomeinen. Samen met een Riesling van Horst Sauer (Franken) en Weingut Rings (Pfalz) werd de alte Reben*** 2010 tot Riesling van het jaar 2011 bekroond.

Momenteel bewerkt Alexander 8,5ha en veel groter wil hij niet worden. Op zijn aandeel van 47% Rieslingaanplant is hij bijzonder trots, want op de hoger gelegen kalk en granietpercelen tegen de flanken van het zwarte woud kan hij de stijl maken die hij voor ogen heeft: wijnen met extract, maar met een steeds onderliggende mineraliteit. Een hele charmante stijl die heel wat mensen bevalt. Zijn Riesling*** alte Reben beschouwen we sinds de start zijn mooiste prijs/kwaliteitsriesling. Met de oogst van 2009 kwam daar nog eens de Riesling alte Reben*** "SG" bij, een mini productie waar Alexander enkele rijen van meer dan 50 jaar oud nog eens apart vinifieert.

Meer informatie over zijn wijnen vind je hier

 

Nieuwsoverzicht