Wijn zoeker

Zoek


Spätburgunder trocken, Kleine Kammer

2019

Adeneuer


De Walporzheimer Gärkammer is een wijngaard van superlatieven, en dat ondanks het feit dat het Duitslands kleinste Einzellage is (amper 0,68 ha). Deze topwijngaard is volledig in bezit van Adeneuer (al sinds 1713!) en geen moeite is hen teveel om hier één van Duitslands mooiste Pinot Noirwijnen te maken. De Gärkammer is een indrukwekkende wijngaard vol piepkleine, hallucinant steile terrassen die pal op het zuiden zijn gericht. "Misschien wel de warmste wijngaard aan de Ahr," laat Marc Adeneuer weten. De stokken zijn er ouder dan 70 jaar, en hier werken vraagt een enorme opoffering.

Deze wijn is in feite de tweede wijn uit de Gärkammer (vandaar "kleine Kammer"), maar dit is in alle opzichten groots. De Gärkammer is ondanks de warme expositie een wijn die exceleert inzake finesse, subtiel fruit, prachtig geïntegreerde tannines en een zelden geziene mineraliteit in een rode wijn. De bodem is uitsluitend leisteen. Topwijn die fantastisch toegankelijk is, en elke slok verlangt naar de volgende. Briljant! En opvallend: dit is één van de weinige top Spätburgunders uit Duitsland die enkel op oude, houten foeders heeft gelegen. Dit brengt het leisteenkarakter van de bodem prachtig tot uiting. Elke subtiliteit en finesse willen de broers Adeneuer dan ook absoluut behouden.

Hochwasserwein: deze wijn werd gered uit de overstromingsramp in de Ahr in de nacht van 14 op 15 juli. Dat het überhaupt nog mogelijk was om Ahrwijn te kunnen verkrijgen na de ramp in juli, is een klein mirakel. Dat de etiketten beschadigd zijn nemen we er met plezier bij!

UITVERKOCHT, jaargang 2020 vanaf februari 2022


Druif : Pinot Noir / Spätburgunder
land : Duitsland
regio : Ahr
Appellatie : Ahr
Bodem : Leisteen
  
Lagering : Enkel oude, houten foeders
Stijl : Medium tot krachtig, complex, hyperfijn
Serveren : In een breed glas op 16-17°
Gastronomie : Fijn gevogelte, pluimwild, paddestoelen, genietwijn op zich
Bewaring : 2030
Alcohol % : 13,5%
Inhoud : 0,75 l
Prijs : € 

Meer over deze wijnbouwer